За смаком та ароматом не має собі рівних, і, по праву, вважається найціннішим серед багатьох інших їстівних грибів. Капелюшок діаметром 10-25 см, спочатку кулястий, потім опуклий або подушкоподібний. Забарвлення капелюшка сіро-буре. Трубчастий шар дрібнопористий, у молодого гриба – білий, у зрілого – жовтуватий, іноді із зеленим відтінком. Ніжка довга, біла чи світло-бура. М'якуш більш пухкий в порівнянні з іншими білими грибами, з апетитним ароматом і солодкуватим смаком. Вживають у смаженому, вареному, маринованому вигляді. Після сушіння та при заморожуванні зберігає смакові та поживні властивості.
Плодоношення настає через рік після посіву, за сприятливих умов, під деревом з'являються перші гриби. Штучно підсіяна грибниця плодоносить 3-4 роки. За рік під одним деревом можна зібрати від 2 до 5 кг грибів.