Багаторічна рослина роду злакових родини Тонконогові. Головна перевага і відмінна риса злакового сидерата від популярних бобових — колосальна кількість поживних білків та вітамінів. У вівса їх навіть більше, ніж в конюшині або люцерні. У ньому не так багато азоту, як в бобових, зате в кількості калію і фосфору потягатися з вівсом буде важко. Кореневу систему цієї рослини можна назвати еталонною. Незважаючи на невеликі розміри пагонів, коріння у вівса дуже потужні – воно збагачує грунт киснем. Твердий грунт - розпушує, а сипучий навпаки пов’язує своїм корінням. Зростає сидерат дуже щільно, а значить у бур’янів немає шансів пробитися між тісним рядом стебел. Овес – відповідний сидерат під томати, баклажани, полуницю та інші культури, яким потрібна велика кількість калію.