Один з найекзотичніших і швидкозростаючих видів гливи. Цінний продукт для дієтичного харчування: містить усі необхідні організму людини речовини (білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни), має низьку калорійність, навіть у невеликій кількості викликає почуття ситості. Регулярне вживання гливи сприяє зниженню рівня холестерину та ризику ракових захворювань. Капелюшок діаметром 3-10 см, рожевий. Ніжка 1-4 см заввишки, щільна, до основи звужується. М'якуш ніжний, м'ясистий, з приємним грибним ароматом і смаком. Використовують для приготування супів, пирогів, смаження та гасіння, а також заготовляють на зиму (сушать, солять, маринують).
Поради щодо розведення: Вирощують як на відкритому повітрі, так і в закритих приміщеннях при температурі від 10 до 30°С. Сприятливий час для висадки грибів на деревну основу в природних умовах – з квітня до серпня (включно), у приміщенні – протягом усього року. Як деревну основу використовують свіжу (1 місяць після зрубки), вологу (вологість мінімум 50-60%) колоду листяних порід (бук, граб, вільха, осика, клен, береза, тополя, верба, каштан, дуб) без ознак гнили, з корою та без гілок. Якщо суха деревина її замочують у воді на 2-3 дні, надлишку води дають стекти. Просочену деревину поміщають у тепле приміщення, що провітрюється на кілька днів.
Вирощування та догляд:
І етап
1. У підготовленій колоді просвердлюють отвори діаметром 0,8 см і довжиною 4 см у шаховому порядку на відстані близько 10 см один від одного.
2. Вставляють грибні палички в отвори до упору (операцію роблять у стерильних рукавичках або продезінфекованими спиртом руками).
3. Повертають колоду поліетиленовою плівкою, зробивши невеликі отвори для доступу повітря. 4. Поміщають колоду у темне вологе приміщення і залишають обростати міцелієм. При температурі 20-25оС колода обростає 2-3 місяці, за нормальної температури 14оС – 5 місяців. При температурі вище за 34оС міцелій може загинути. Колоди зарості, якщо на поверхні, у місцях зараження, видно білий міцелій.
ІІ етап
1. У затіненому та захищеному від вітру місці в саду викопують лунку глибиною 10-15 см, дно лунки зволожують. Можна вирощувати на балконі, посадивши деревину після обросту міцелієм у діжку із землею.
2. Обросле грибницею колоду закопують вертикально одним кінцем на глибину до 1/3-1/2 довжини. Обсипають ґрунт навколо колоди деревною золою (для боротьби з равликами). Оптимальна температура освіти плодових тіл – від 10 до 15°С.
3. У суху погоду ґрунт навколо колоди поливають щотижня із розрахунку 5 л на 1 м2. Пізньої осені колоду присипають листям і залишають зимувати.
4. З наступної весни закладку регулярно зволожують, спочатку 1 раз на тиждень, а під час фази дозрівання щодня. Якщо полив припинити, глива буде рости лише у вологу погоду. Плодоношення: Перший урожай при вирощуванні на м'якій деревині (береза, тополя, верба, липа) через 3 місяці, на твердій (бук, дуб, ясен, клен) – через 6 місяців. Плодоношення хвилями, до 5 років на м'якій деревині, до 8 років на твердій. Врожайність: від 20 до 50% від ваги колоди.