Знаменита Шарантська диня була виведена в Пуату Шарант (захід Франції) в 1920 році як найбільш вишукана, з насиченим незвичайним ароматом. Диня Шаранта, легендарна в Провансі, є найбільш уживаним сортом у Франції, вона ідеальна. Вважається найкращою динею, коли-небудь створеною, через високий вміст цукру, гладку щільну текстуру і п'янкий аромат. Ідеально підходить для двох порцій, ці порівняно маленькі круглі дині важать 1-1,5 кг. Світла сіро-зелена шкірка, вкрита щільною сіткою, з невеликими ребрами, окресленими зеленими смужками, набуває колір та сильний аромат при дозріванні, коли ці плоди легко відокремлюються від лози. Дозріває за 70-80 днів від сходів. Її дуже солодка, соковита, і тверда лососево-жовтогаряча м'якоть з невеликою порожниною насіння має незвичайний тропічно екзотичний аромат.